Pomerančový dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 250 g cukr 6 ks vejce 1 ks pomeranč 200 g hrubá mouka krém 150 g máslo 1 lžíce rum 3 dl mléko 1-2 lžíce cukr moučka 3 lžíce hrubá mouka 50 g mleté mandle poleva 100 g cukr moučka 1 lžíce citronová šťáva 1 lžíce vroucí voda na ozdobu 50 g mandlové lupínky podle potřeby hrubá mouka na vysypání máslo na vymazání
Postup Pomerančový dort recept
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Čtyři vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Jeden pomeranč důkladně omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Pak z něj vymačkáme šťávu.
Do mísy rozklepneme zbylá dvě vejce. Přidáme žloutky, cukr a pomerančovou šťávu a kůru. Vše vyšleháme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Sníh spolu s hrubou moukou lehce zapracujeme do pomerančové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v dobře rozehřáté troubě. Upečený korpus vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Z mléka a mouky uvaříme kaši a částečně prochladlou ji vmícháme do rozšlehaného másla s cukrem. Nakonec přidáme rum a mleté loupané mandle.
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, potřeme krémem a celý dort potřeme i dokola.
Na polevu dohladka rozmícháme prosátý cukr s vodou a citronovou šťávou. Povrch pomerančového dortu polijeme polevou a dort ozdobíme krémem podle vlastní fantazie. Nakonec dort dozdobíme dílky pomeranče a lupínky mandlí.
Pomerančový dort necháme ztuhnout a můžeme začít slavit.