Pomerančový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
250 g cukr
6 ks vejce
1 ks pomeranč
200 g hrubá mouka
krém
150 g máslo
1 lžíce rum
3 dl mléko
1-2 lžíce cukr moučka
3 lžíce hrubá mouka
50 g mleté mandle
poleva
100 g cukr moučka
1 lžíce citronová šťáva
1 lžíce vroucí voda
na ozdobu
50 g mandlové lupínky
podle potřeby
hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Čtyři vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Jeden pomeranč důkladně omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Pak z něj vymačkáme šťávu.

  2. Do mísy rozklepneme zbylá dvě vejce. Přidáme žloutky, cukr a pomerančovou šťávu a kůru. Vše vyšleháme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Sníh spolu s hrubou moukou lehce zapracujeme do pomerančové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v dobře rozehřáté troubě. Upečený korpus vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

  3. Mezitím si připravíme krém. Z mléka a mouky uvaříme kaši a částečně prochladlou ji vmícháme do rozšlehaného másla s cukrem. Nakonec přidáme rum a mleté loupané mandle.

  4. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, potřeme krémem a celý dort potřeme i dokola.

  5. Na polevu dohladka rozmícháme prosátý cukr s vodou a citronovou šťávou. Povrch pomerančového dortu polijeme polevou a dort ozdobíme krémem podle vlastní fantazie. Nakonec dort dozdobíme dílky pomeranče a lupínky mandlí.

  6. Pomerančový dort necháme ztuhnout a můžeme začít slavit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!