Pomerančovo-makovo-mandlový dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 ks vejce
400 ml voda
4 ks pomeranč
3 ks hřebíček
175 g cukr krupice
350 g cukr krystal
0,5 ks celá skořice
14 g kypřící prášek do pečiva
150 g mleté mandle
2,5 lžíce celý mák
150 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do větší pánve dáme 400 ml vody a 350 g cukru krystal a na mírném plameni vaříme, dokud se nám cukr úplně neroztopí a uvaříme sirup. Když se sirup uvaří, pokrájíme 4 pomeranče na tenká kolečka. Když je sirup úplně čirý, přidáme do sirupu všechna pomerančová kolečka, 3 hřebíčky a celou skořici. Přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme 20 minut

  2. Mezitím odvážíme všechny ostatní suroviny. Do jedné mísy dáme hladkou mouku, pomleté mandle, celý mák, prášek do pečiva a promícháme. Dortovou formu o průměru 20 cm jemně vymažeme máslem a dno formy vysteleme kruhem z pečícího papíru, který také zlehka vymažeme máslem. V robotu vyšleháme celé vejce s cukrem krupice do pěny

  3. Pomeranče opatrně vybereme na talíř, skořici a hřebíčky odstraníme a odlijeme do sklenice 75 ml pomerančové šťávy z vaření a oboje odložíme na pár minut do mrazničky, abychom mohli s nimi dále bezpečně pracovat

  4. Pomerančovými kolečky vyložíme dno formy, zbytek pomerančů pokrájíme na malé kousky, přidáme k vyšlehaným vejcím s cukrem, přilijeme 75 ml vychlazené pomerančové šťávy z vaření pomerančů a promícháme. Směs přidáme k naší směsi z mouky, mandlí, máku a prášku do pečiva a jen zlehka popřekládáme špachtlí, aby se těsto pěkně spojilo. Těsto nalijeme na pomeranče do dortové formy

  5. Dort dáme péct na 45 minut do trouby předehřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev, dvířka neotvíráme, ale sem tam přes sklo nakoukneme, aby se nám náhodou vršek nespálil. Dort je hotový tehdy, když do něj píchneme špejlí a vytáhneme ji úplně čistou

  6. Ještě jedna dobrá rada, pokud má někdo na spodku obsah propouštějící dortovou formu, tak dá na spodek trouby anebo těsně pod mřížku alobal, aby nemusel troubu umývat, ale jednoduše jen vyhodit alobal do koše

  7. Když je dort už upečený, necháme dort ještě odstát 10 minut v troubě při otevřených dvířkách. Po 10 minutách vytáhneme z trouby a necháme ve formě úplně vychladnout. Po vychladnutí opatrně překlopíme dort na talíř nebo servírovací misku a můžeme podávat

  8. Neobávejte se toho, že kvůli pomerančové kůře je hořká, věru není, protože tím, že se pomeranče vaří v cukrovém sirupu, tak i jejich slupka je pěkně slaďoučká. Recept přidávám v předstihu, protože tento dort může být krásnou dekorativní ozdobou svátečního stolu - něčím výjimečným a neobvyklým

  9. Pomerančovo-makovo-mandlový dort není přeslazený a má vynikající osvěžující chuť při použití chuťově zajímavé kombinace: zkaramelizované pomeranče, celý mák a pomleté mandle s příjemnou příchutí karamelu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!