Polévka z morkových hovězích kostí s játrovými knedlíčky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
1 ks vejce
strouhanka
0,5 ks paprika
1 ks cibule
1 ks cibule
50 g celer
1 ks rajče
1 ks pórek
3 ks mrkev
2 ks petržel
50 g kedlubna
3 kuličky jalovec
1 ks bobkový list
2 lžíce slunečnicový olej
1 svazek petrželová nať
1 svazeček petrželová nať
4 ks kuřecí játra
čerstvě mletý černý pepř
4 kuličky celé nové koření
12 kuliček celé černý pepř
500 g hovězí morkové kosti

Postup přípravy receptu

  1. Potřebnou zeleninu do polévky očistíme. Do velkého hrnce vložíme omyté morkové hovězí kosti, zalijeme je studenou vodou asi do výšky 2/3 hrnce a pomalu přivedeme k varu. Do vody přidáme sůl - asi 2 ploché lžičky, vaříme asi 1,5 hodiny sotva znatelným varem jen s jemným čeřením hladiny vody a za stálého sbírání tvořící se pěny

  2. Když se morkové kosti vaří, připravíme si postupně játrové knedlíčky. Nejprve ostrým nožem naškrábeme kuřecí játra, blanky a cévní stopku odstraníme. Po 1,5 hodině přidáme k morkovým kostem do vody zelené natě a zeleninu, kterou jsme rozčtvrtili a pokrájeli na menší kusy. Přidáme všechno koření a jedno malé rajče a všechno vaříme spolu ještě další 1 hodinu

  3. Naškrábaná kuřecí játra dáme do mísy, osolíme a přidáme k nim strouhanku. Kdo chce, může přidat i jednu ve vodě namočenou a vymačkanou včerejší žemli. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli pokrájenou na malé kostky, posekanou petrželovou nať, krátce orestujeme a necháme vychladnout

  4. K játrům přidáme 1 vejce a vychladlou cibulovo-petrželovou směs. Dále přidáme sůl a čerstvě mletý černý pepř. Všechno spolu promícháme a ještě zahustíme strouhankou na tvárné těsto. Hotovou směs na knedlíčky necháme asi 30 minut odpočívat, aby nabobtnala a chutě se dobře propojily navzájem

  5. Z připravené směsi vlhkýma rukama vytvarujeme knedlíčky velikosti asi ping-pongového míčku, větší netřeba dělat, protože vařením značně zvětší svůj objem. Z uvařené polévky vybereme zeleninu. Naposledy vybereme morkové kosti, aby morek nestihl vychladnout a nebyl by studený. Horký morek ihned vyklepeme z kostí na talíř a naneseme ho na čerstvě upečený chléb

  6. Ze scezeného vývaru odlijeme menší množství a přivedeme ho opět k varu, vložíme knedlíčky po jednom, mírným varem vaříme asi 8 - 10 minut přikryté pokličkou a necháme ještě chvilku odstát. Do talíře vložíme uvařené knedlíčky, zeleninu a zalijeme horkým vývarem z kostí

  7. Polévku z morkových hovězích kostí s játrovými knedlíčky posypeme posekanou petrželovou natí a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!