Polévka z jarní kapusty recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 100 g brambory 50 g celer 1 ks rajče 50 g petržel 100 g klobása 75 cl kuřecí vývar 2 lžíce hladká mouka 3 ks naťová cibulka 75 g sušené houby 3 ks mladá čerstvá karotka 400 g listy mladé jarní kapusty podle chuti sůl majoránka tymián zakysaná smetana mletý černý pepř podle potřeby máslo
Postup Polévka z jarní kapusty recept
Postup přípravy receptu
-
Kapustu pokrájíme na jemné proužky, mrkev na kolečka, cibuli a česnek drobně posekáme, brambory "naporcujeme" na nudličky. I ostatní zeleninu očistíme a pokrájíme.
Rozpustíme máslo, zeleninu orestujeme a vše zalijeme kuřecím vývarem. Osolíme a opepříme podle chuti, po chvíli vložíme kousky kvalitní klobásy anebo porci sušených hub. (Je dobré se přiklonit pouze k jedné variantě, buďto houby nebo klobása). Vaříme asi 15 minut. Na závěr zahustíme polévku z jarní kapusty hladkou moukou rozšlehanou v malém množství vody a povaříme ještě asi 5 minut.
Polévku ozdobíme tymiánem a majoránkou podle chuti. Krátce před podáním polévky z jarní kapusty zjemníme 1 lžící zakysané smetany.
Pokud vynecháme klobásu a zvolíme jako jednu z variant houby, potom máme polévku vhodnou i pro vegetariány. Kuřecí vývar v tom případě vyměníme za zeleninový.