Polévka z jarní kapusty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
100 g brambory
50 g celer
1 ks rajče
50 g petržel
100 g klobása
75 cl kuřecí vývar
2 lžíce hladká mouka
3 ks naťová cibulka
75 g sušené houby
3 ks mladá čerstvá karotka
400 g listy mladé jarní kapusty
podle chuti
sůl
majoránka
tymián
zakysaná smetana
mletý černý pepř
podle potřeby
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu pokrájíme na jemné proužky, mrkev na kolečka, cibuli a česnek drobně posekáme, brambory "naporcujeme" na nudličky. I ostatní zeleninu očistíme a pokrájíme.

  2. Rozpustíme máslo, zeleninu orestujeme a vše zalijeme kuřecím vývarem. Osolíme a opepříme podle chuti, po chvíli vložíme kousky kvalitní klobásy anebo porci sušených hub. (Je dobré se přiklonit pouze k jedné variantě, buďto houby nebo klobása). Vaříme asi 15 minut. Na závěr zahustíme polévku z jarní kapusty hladkou moukou rozšlehanou v malém množství vody a povaříme ještě asi 5 minut.

  3. Polévku ozdobíme tymiánem a majoránkou podle chuti. Krátce před podáním polévky z jarní kapusty zjemníme 1 lžící zakysané smetany.

  4. Pokud vynecháme klobásu a zvolíme jako jednu z variant houby, potom máme polévku vhodnou i pro vegetariány. Kuřecí vývar v tom případě vyměníme za zeleninový.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!