Polévka s drožďovými knedlíčky od babičky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
-
olej
sůl
1 ks vejce
strouhanka
0,5 hrnečků mléko
1 ks cibule
2 ks mrkev
1 ks petržel
5 kostek kvasnice
2 ks bobkový list
3 kuličky nové koření
3,5 l masový vývar
petrželová nať
1 hrst petrželová nať
mletý černý pepř
4 kuličky celý černý pepř
2,5 hrstě polévkové nudle
3 ks starší rohlík
Postup Polévka s drožďovými knedlíčky od babičky
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibuli, krátce orestujeme, přidáme v dlani rozmačkané kvasnice a rozehříváme, dokud se kvasnice zcela nerozpustí, směs mírně osolíme a opepříme a po chvilce odstavíme
Do mísy si nadrobno natrháme starší rohlíky a zalijeme takovým množstvím mléka, aby se vpilo do pečiva, jemně promačkáme a přebývající mléko odlijeme, přidáme hrst nasekané petrželky, vyklepneme jedno vejce, vpravíme kvasnicovou směs a řádně promícháme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme
Těstíčko by mělo být řidší konzistence. Pokud je těstíčko na knedlíčky příliš řídké, mírně zahustíme strouhankou. Je-li naopak směs příliš zahuštěná, mohou být výsledné knedlíčky poněkud tužší. Je to tak trochu alchymie
Knedlíčky tvarujeme v dlaních, které si vlhčíme vodou, aby se nám těstíčko nelepilo. Knedlíčky vložíme do vroucího masového vývaru. Až vyplavou knedlíčky na povrch, ještě je necháme chvíli povařit a současně do polévky přidáme nudle. Jestli jsou drožďové knedlíčky dostatečně provařené, zjistíme ochutnáním. Před podáváním nakrájíme zeleninu uvařenou v celku na malé kousky a přidáme drobně nasekanou petrželku
Polévku s drožďovými knedlíčky od babičky ihned podáváme na stůl k jídlu.