Polévka ragú ze srnčí kýty se smrži a estragonem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
250 g brambory
1 ks celer
0,5 ks citron
2 ks bobkový list
3 lžíce slunečnicový olej
3 lžíce polohrubá mouka
citronová šťáva
sušený tymián
sušený estragon
sušený rozmarýn
3 kuličky celý jalovec
2 špetky soda bicarbona
400 g srnčí kýta bez kosti
3 ks čerstvá mrkev
250 ml sladká smetana 33%
2 ks petrželový kořen
100 g mrazený hrášek
1 hrst sušení smrži

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí kýtu pořádně omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kostky, které krátce opaříme vroucí vodou a necháme na cedníku dobře odkapat od vody. Sušené smrže namočíme na 30 minut do teplé vody. Celer, petržel a mrkev očistíme a pokrájíme na silnější kostky

  2. Na rozehřátém oleji orestujeme pokrájenou cibuli do sklovita a krátce orestujeme jalovec, který jsme na hrubo rozdrtili čepelí nože. Přidáme rozmarýn, tymián, estragon a opařené srnčí maso, které opražíme ze všech stran, tím se vytvoří na povrchu jemná kůrčička a maso zůstane uvnitř krásně šťavnaté a nerozvaří se

  3. Přidáme sůl a bobkové listy, chvilku všechno restujeme spolu za soustavného míchání. Zvýšíme plamen na maximum, přidáme pokrájenou zeleninu a plátky citronu a necháme zkaramelizovat. Dále přidáme sušené smrže i s vodou, ve které byly namočené, doplníme horkou vodou na objem 1,5 ml a osolíme. Hrnec přikryjeme pokličkou, snížíme plamen na mírný a vaříme do změknutí masa, což trvá asi 90 minut

  4. Zatím dáme mrazený zelený hrášek rozmrazit do studené vody a připravíme bramborové knedlíčky do polévky. Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme a ještě za tepla rozmačkáme mačkadlem na brambory. Brambory necháme úplně vychladnout. Následně přidáme vejce, sůl, část mouky a na špičku nože sodu bicarbonu

  5. Postupně zpracujeme na poloměkké hladké pružné nelepivé těsto. Mouku přidáváme po malých částech do studených bramborů, abychom nepřidali zbytečně mnoho mouky, neboť těsto z teplých bramborů rychle řídne, zbytečně se pak přidává další mouka a bramborové knedlíčky by byly potom nechutně tvrdé

  6. Na nepomoučněné desce z těsta vytvarujeme válec, který rozdělíme na 6 stejných dílů. Potom díly rozválíme na válečky o tloušťce asi 1 cm a pokrájíme na dílky o stejné šířce, ze kterých mezi oběma dlaněmi vytvarujeme malé kuličky - bramborové knedlíčky

  7. Knedlíčky dáme zavařit do polévky. Vaříme je pod pokličkou při nízkém plameni asi 10 minut, přitom krásně zvětší svůj objem a budou pěkně nadýchané a lehoučké jako peří. Odstraníme pokličku z hrnce, k uvařeným knedlíčkům přidáme scezený zelený hrášek, přilijeme sladkou smetanu, promícháme, necháme spolu jen krátce projít varem a poté chvilku odstát. Na závěr ochutíme polévku ještě citronovou šťávou

  8. Polévku ragú ze srnčí kýty se smrži a estragonem nabereme do talíře a podáváme. Jde o velmi chutnou voňavou a pestrou polévku ze zvěřiny, která nádherně voní po smržích a bylinkách. Polévka je zpestřená zeleným hráškem a doplněná nadýchanými malými bramborovými knedlíčky

  9. Polévka ragú ze srnčí kýty má příjemnou a osvěžující slano - sladko - kyselou chuť po citronu a zkaramelizované kořenové zelenině. Polévka je zjemněná sladkou smetanou a maso je krásně šťavnaté a nerozvařené. Je to úžasně chutná pestrá zdravá a vydatná ragú polévka ze zvěřiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!