Pohankové žgance recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

100 g olej
sůl
mletý černý pepř
1 kg pohanková mouka
150 g vepřové škvarky

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci přivedeme k varu 3 litry slané vody. Mouku prosejeme do vroucí vody a mícháme. Snížíme teplotu a do vzniklé hmoty vytvoříme 2 - 2,5 cm široký otvor. Hrnec přikryjeme a pomalu žgance vaříme 40 minut

  2. Žgance odstavíme a přebytečnou vodu odlijeme a dáme stranou. Žgance velkou vidličkou důkladně rozmícháme na žmolky. Budou-li žgance příliš suché, přidáme trochu odstavené vody slité ze žganců. Žgancové žmolky vyklopíme do mísy a promícháme s olejem a škvarky. Necháme pár minut odpočinout

  3. Žgance znovu promícháme a podáváme jako samostatné jídlo nebo je smícháme s dušeným či kysaným zelím a kousky pikantní klobásy. Žgance se používají i jako příloha ke guláši nebo ragú. Pokud do pohankové mouky předem zamícháme trochu pšeničné mouky, budou žgance jemnější. Do vody na vaření žganců můžeme přidat lžíci mléka a oleje. Zbylé žgance můžeme druhý den rozmíchat se syrovými vejci a osmažit na pánvi. Milovníci sladkých jídel míchají žgance s medem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!