Pohankové palačinky se sýrem roquefort a vlašskými ořechy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
1 ks žloutek
160 ml mléko
160 ml voda
2 lžičky olivový olej
40 g hladká mouka 00
145 g pohanková hladká mouka
náplň
100 ml smetana
50 g vlašské ořechy
1 špetka strouhaný muškátový oříšek
200 g roquefort
podle potřeby
čerstvá petrželka
máslo na vymazání
podle chuti
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na palačinky si připravíme těsto, které necháme 20 minut odpočinout.

  2. Na máslem vymazané nejlépe teflonové pánvi smažíme slabé tenké palačinky. Z těsta je asi 8 palačinek.

  3. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo, ale pár ořechů si necháme v celku na ozdobu. V hrnci na mírném ohni necháme rozpustit nakrájený sýr roquefort a za stálého míchání přidáme smetanu. Velmi chutná je omáčka i se sýrem pikantní gorgonzola nebo niva. Roztavenou hmotu odstavíme. Smetanu se sýrem dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a nasekanými ořechy. Dobře promícháme.

  4. Palačinku položíme ohřát ještě jednou na pánev, obrátíme a teplou polovinu stranu palačinky potřeme sýrovým krémem. Posypeme čerstvě nasekanou petrželkou a palačinku přehneme. Ještě jednou obrátíme, krátce prohřejeme dáme na talíř. Pohankovou palačinku ještě jednou přehneme na menší část. Takto připravíme zbytek palačinek.

  5. Pohankové palačinky se sýrem roquefort a vlašskými ořechy podáváme na lůžku ledového salátu teplé i jako hlavní chod. Pohankové palačinky ozdobíme zbylými ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!