Pivní škvarkové placky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička cukr
1 lžička sůl
1 ks žloutek
1 dl mléko
3 dl pivo
2 kostky droždí
300 g škvarky
200 g hladká mouka
250 g polohrubá mouka
na potření
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek.

  2. Zatím si v pánvi rozehřejeme trochu sádla a škvarky v něm necháme ohřát a změknout. Pak je odstavíme.

  3. Do mísy prosejeme mouku. Vlijeme kvásek, přidáme žloutek, pivo a stranou osolíme a přidáme škvarky. Sůl by prvotně neměla přijít do styku s kváskem. Vypracujeme tužší těsto. Pokud je příliš tuhé, rozředíme jej trochou mléka nebo vody. Škvarkové těsto necháme vykynout. Pak si rozehřejeme troubu na 180 °C.

  4. Vykynuté těsto rozválíme na plát asi 1 cm vysoký a vykrajujeme z něj středně velká kolečka. Škvarkové placky rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem, potřeme sádlem a vložíme do předehřáté trouby.

  5. Upečené pivní škvarkové placky opět potřeme sádlem a můžeme podávat. Škvarkové placky můžeme podávat teplé i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!