Pikantní cibulovo-rajčatová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 lžíce olej
sůl
750 ml vývar
2 lžíce máslo
5 ks rajčata
5 ks cibule
150 ml bílé víno
2 snítky čerstvý tymián
mletý černý pepř
1 - 2 ks červená feferonka
100 g sýr ementálského typu

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou cibuli rozkrojíme a nakrájíme na tenké plátky. Od jadérek zbavenou červenou feferonku a oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Tři středně velká rajčata spaříme ve vroucí vodě, poté je sloupneme a nakrájíme nadrobno. Zbývající dvě rajčata rozkrojíme na poloviny a vydlabané vnitřky přidáme ke spařeným rajčatům. Vzniklé rajčatové "kloboučky" odložíme stranou

  2. V hrnci na zahřátém másle s olejem zvolna orestujeme cibuli, feferonku a česnek dozlatova (nesmí se připálit). Pak přidáme nakrájená rajčata, tymián, sůl a mletý pepř, přilijeme víno a za občasného míchání vaříme, dokud se alkohol neodpaří. Vzniklou rajčatovo-cibulovou směs zalijeme vývarem, přivedeme k varu a asi po 15 minutách vložíme do polévky rajčatové kloboučky řezem nahoru. Polévku povaříme asi ještě 2 minuty, pak ji odstavíme z tepla, kloboučky naplníme sýrem a hrnec krátce zakryjeme poličkou, dokud se sýr nerozpustí

  3. Pikantní cibulovo-rajčatovou polévku rozdělíme na porce a podáváme s opečenými toasty a zbývajícím strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!