Pikantní cibulovo-rajčatová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 2 lžíce olej sůl 750 ml vývar 2 lžíce máslo 5 ks rajčata 5 ks cibule 150 ml bílé víno 2 snítky čerstvý tymián mletý černý pepř 1 - 2 ks červená feferonka 100 g sýr ementálského typu
Postup Pikantní cibulovo-rajčatová polévka
Postup přípravy receptu
-
Oloupanou cibuli rozkrojíme a nakrájíme na tenké plátky. Od jadérek zbavenou červenou feferonku a oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Tři středně velká rajčata spaříme ve vroucí vodě, poté je sloupneme a nakrájíme nadrobno. Zbývající dvě rajčata rozkrojíme na poloviny a vydlabané vnitřky přidáme ke spařeným rajčatům. Vzniklé rajčatové "kloboučky" odložíme stranou
V hrnci na zahřátém másle s olejem zvolna orestujeme cibuli, feferonku a česnek dozlatova (nesmí se připálit). Pak přidáme nakrájená rajčata, tymián, sůl a mletý pepř, přilijeme víno a za občasného míchání vaříme, dokud se alkohol neodpaří. Vzniklou rajčatovo-cibulovou směs zalijeme vývarem, přivedeme k varu a asi po 15 minutách vložíme do polévky rajčatové kloboučky řezem nahoru. Polévku povaříme asi ještě 2 minuty, pak ji odstavíme z tepla, kloboučky naplníme sýrem a hrnec krátce zakryjeme poličkou, dokud se sýr nerozpustí
Pikantní cibulovo-rajčatovou polévku rozdělíme na porce a podáváme s opečenými toasty a zbývajícím strouhaným sýrem.