Pikantní bramborové koláčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
500 g brambory
3 ks žloutek
150 g uzenina
100 g čedar
1 konzerva sušená rajčata v oleji
podle chuti
sůl
petrželka
3-4 lžíce eidam
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
podle potřeby
3-4 lžíce polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme brambory ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a potom nastrouháme na jemno. Uzeninu (kladenskou pečení apod.) nakrájíme na malé kostičky. Petrželku nasekáme nadrobno. Eidam a čedar nastrouháme na jemno.

  2. Brambory dáme do mísy, přidáme žloutky, nakrájenou uzeninu, sůl, pepř, nasekanou petrželku, mletou papriku (podle chuti sladkou či pálivou, případně obě), jemně nastrouhaný eidam a mouku. Těsto důkladně propracujeme a rozdělíme na 12 dílů.

  3. Z těsta tvoříme koule, které vkládáme na plech s okrajem vyloženým pečícím papírem nebo vytřený tukem. Ruce si potřeme olejem, půjde to lépe. Koule lehce zploštíme a do středů vytlačíme důlek. Do důlku vkládáme kousky okapaných rajčat. Použijeme sušená rajčata z malé konzervy v pikantním oleji.

  4. Bramborové koláčky pečeme tak 15 minut v předehřáté troubě při střední teplotě, potom vršky posypeme nastrouhaným čedarem, sekanou petrželkou a dopečeme dozlatova.

  5. Pikantní bramborové koláčky podáváme se zeleninovým salátem. Koláčky jsou vhodné jako lehká večeře.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!