Perníkový betlém recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

poleva
1 ks vejce
150 g cukr moučka
těsto
3 ks vejce
50 g máslo
4 lžíce rum
1 lžíce kakao
3 lžíce med
300 g cukr moučka
560 g hladká mouka
1 lžíce jedlá soda
2 lžíce perníkové koření
na potření
1 ks vejce
podle potřeby
hladká mouka
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Na vále smícháme hladkou mouku, cukr moučka, kakao, jedlou sodu a perníkové koření. Do důlku uprostřed směsi rozklepneme vejce, přidáme med, rum a změklé máslo. Vypracujeme v tužší těsto a necháme 2 dny odležet v chladu ve fólii.

  2. Na lehce hladkou moukou poprášeném vále rozválíme těsto na plát silný 4 mm. Pokud nemáme speciální formičky na perníkový betlém, nakreslíme si na tužší kartón obrysy figurek a stromečků. Vystřihneme je a položíme na plát těsta a po obvodu vykrojíme. Aby se nám při vykrajování těsto nelepilo na formy nebo na nůž, průběžně vkládáme formy nebo nůž do hladké mouky. Při vykrajování postupujeme tak, abychom měli, co nejméně odkrojků.

  3. Vykrojené tvary opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Dáváme pozor, aby perníčky byly dostatečně daleko od sebe, aby se nám neslepily. Perníčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut až povrch mírně zrůžoví.

  4. V misce rozšleháme bílek, perníkové figurky jim ihned po upečení potřeme a necháme na plechu vychladnout. Pokud se figurky trochu zdeformovaly, ještě teplé je opatrně narovnáme.

  5. Z bílku, cukru a citronové šťávy umícháme hladkou lesklou polevu. Asi 2 lžíce si dáme stranou, zbylou polevou zdobíme perníčky. Nejprve ozdobíme bílou cukrovou polevou, zdůrazníme kontury postav, namalujeme obličeje apod. Odloženou polevu obarvíme potravinářskou barvou a domalujeme detaily podle vlastní fantazie.

  6. Perníkový betlém sestavíme a podle fantazie dozdobíme, tak abychom vytvořili krásný voňavý betlém pro chvíle vánoční pohody.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!