Pečené plněné brambory recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

150 g slanina
1 - 2 stroužky česnek
sůl
100 g máslo
5 ks brambory
100 g niva
100 g eidam
300 ml zakysaná smetana
3 - 4 ks jarní cibulka
1 lžíce čerstvá petrželka
mletý barevný pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory pečlivě omyjeme a očistíme kartáčkem. Slupku necháme

  2. Ostrým nožem brambory nařežeme na jemné plátky, ale nedořízneme až do konce, brambory musí zůstat pohromadě. Brambory uložíme na plech vyložený pečícím papírem. Asi do 5 zářezů dáme opatrně po plátku másla. Pokud máme máslo bylinkové a solené - tím lépe. Ale může být i klasické bez příchuti. Brambory osolíme a opepříme

  3. Takto připravené brambory vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 60 - 80 minut, záleží na velikosti brambor

  4. Nivu nakrájíme na jemné plátky, stejně tak eidam či jiný plátkový sýr. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky

  5. Do zakysané smetany prolisujeme česnek. Přidáme na jemno nasekanou petrželku, osolíme a omáčku pečlivě promícháme. Smetanovou omáčku uložíme do chladu

  6. Slaninu necháme na pánvi rozškvařit. Odstavíme, až je dozlatova

  7. Po cca hodině pečení vyndáme brambory z trouby a do zářezů opatrně vkládáme plátky sýra, dokud nám nedojdou suroviny. Vložíme zpět do trouby a zapékáme na funkci gril dalších 10 minut

  8. Upečené plněné brambory ihned klademe na talíř. Každou pečenou plněnou bramboru překryjeme kopečkem smetanové omáčky, posypeme cibulkou a dozlatova opečenou slaninou. Ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!