Pečené kuře s jarní zeleninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks kuře
4 lžíce koření na pečené kuře
1 lžička mletý černý pepř
1 ks francouzská zálivka
omáčka
2 ks vejce
100 ml smetana
500 g jarní zelenina
příloha
50 g máslo
750 g brambory
100 ml mléko
100 ml smetana
0.5 lžičky vegeta
1 špetka muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C.

  2. Celé kuře omyjeme a otřeme kuchyňským papírem dosucha. Kuře přelijeme francouzskou zálivkou, kterou rozetřeme po celém kuřeti. Poté jej osolíme, posypeme kořením na pečené kuře a trochu opepříme. Kuře položíme do pekáče nebo zapékací misky a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme přibližně hodinu.

  3. Do misky vsypeme mraženou jarní zeleninu, zalijeme smetanou, dolijeme zbytek francouzské zálivky a přidáme vajíčka. Omáčku osolíme, opepříme a vše promícháme. Necháme ji stranou odstát.

  4. Zatím si připravíme smetanovou kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme a vsypeme do vroucí osolené vody. Brambory uvaříme doměkka, můžeme je lehce rozvařit. V kastrůlku ohřejeme mléko, smetanu, vegetu, máslo a trochu muškátového oříšku.

  5. Po hodině pečení přidáme ke kuřeti připravenou zeleninu. Sypeme ji kolem kuřete. Pak vše pečeme ještě asi 20 - 30 minut.

  6. Mezitím si ušťoucháme brambory spolu s mlékem na kaši. Hrnec zabalíme do utěrky a uložíme na teplém místě.

  7. Pečené kuře naporcujeme a servírujeme s jarní zeleninou a smetanovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!