Pečená sója s brambory a kedlubnovým zelím recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 ks cibule
2 ks kedlubna
4 ks velké brambory
1 balíček sója
podle chuti
cukr
sůl
kmín
citron
bobkový list
mletá paprika
podle potřeby
máslo na vymazání
cibulová jíška

Postup přípravy receptu

  1. Kedlubnové zelí: Kedlubny nastrouháme nahrubo a přidáme najemno nakrájené zelené části (ne moc, jen na barvu). Osolíme a necháme odpočinout. Podle množství vody z kedluben dolijeme vodu a dáme dusit společně s kmínem. Až je zelí měkké, přidáme část cibulové jíšky a dochutíme šťávou z citronu a cukrem. Krátce provaříme.

  2. Připravíme si sóju. Sójové kostky (je možný i granulát) uvaříme v malém množství slané vody spolu s bobkovým listem. Po uvaření bobkový list vyjmeme, sóju pořádně vymačkáme a dáme stranou. Vodu s vývarem nevyléváme.

  3. Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky a dáme předvařit.

  4. Nachystáme si kulatou zapékací misku s pokličkou, vymažeme máslem. Předvařené brambory klademe naspod misky, zasypeme sójou, podle chuti osolíme, opaprikujeme, přidáme na plátky nakrájený česnek. Smícháme vývar ze sóji spolu se zbytkem jíšky a nalijeme na sóju. Vrchní vrstvu opět tvoří brambory. Misku přiklopíme pokličkou a dáme do trouby. Brambory se sójou jsou hotové, když je spodek opečený.

  5. Na talíř nabereme kedlubnové zelí, doprostřed položíme pečenou sóju s brambory a už si můžeme jen pochutnat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!