Pečená Reneta se smaženými koblížky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 ks jablko 1 ks citron 100 g pomerančová marmeláda těsto 20 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 20 g máslo 2 lžíce rum 0 l mléko 0 ks citron 0 kostek droždí 0 balíčků vanilkový cukr 200 g polohrubá mouka podle potřeby olej na smažení
Postup Pečená Reneta se smaženými koblížky recept
Postup přípravy receptu
-
Z menších chuťově kyselejších jablek odkrojíme tzv. pokličku, asi 2 cm od stopky, vydlabeme jádřince a zakápneme vnitřek citronem.
Do vydlabaného jablka dáme pomerančovou marmeládu, přiklopíme pokličkou a pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut při 180 °C.
Na kobližky si nejdříve připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme droždí, špetku cukru a 1 lžíci polohrubé mouky. Necháme na teplém místě kynout 5 minut. Potom přidáme žloutky, měkké máslo, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru z půlky citronu, 2 lžíce rumu, zbytek cukru a mouky a špetku soli. Mělo by nám vzniknout husté těsto, které se nelepí. Těsto necháme kynout asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, lehce vyválíme a vykrajujeme asi 3 cm široká kolečka. V hrnci rozehřejeme 1/2 l oleje a koblížky smažíme z obou stran.
Pečenou Renetu s pomerančovou marmeládou a smaženými koblížky podáváme jako teplý dezert k různým svátečním příležitostem. Koblížky podáváme vlažné a namáčíme si je v horkém džemu.