Pečená Reneta se smaženými koblížky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks jablko
1 ks citron
100 g pomerančová marmeláda
těsto
20 g cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
20 g máslo
2 lžíce rum
0 l mléko
0 ks citron
0 kostek droždí
0 balíčků vanilkový cukr
200 g polohrubá mouka
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Z menších chuťově kyselejších jablek odkrojíme tzv. pokličku, asi 2 cm od stopky, vydlabeme jádřince a zakápneme vnitřek citronem.

  2. Do vydlabaného jablka dáme pomerančovou marmeládu, přiklopíme pokličkou a pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut při 180 °C.

  3. Na kobližky si nejdříve připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme droždí, špetku cukru a 1 lžíci polohrubé mouky. Necháme na teplém místě kynout 5 minut. Potom přidáme žloutky, měkké máslo, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru z půlky citronu, 2 lžíce rumu, zbytek cukru a mouky a špetku soli. Mělo by nám vzniknout husté těsto, které se nelepí. Těsto necháme kynout asi 1 hodinu.

  4. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, lehce vyválíme a vykrajujeme asi 3 cm široká kolečka. V hrnci rozehřejeme 1/2 l oleje a koblížky smažíme z obou stran.

  5. Pečenou Renetu s pomerančovou marmeládou a smaženými koblížky podáváme jako teplý dezert k různým svátečním příležitostem. Koblížky podáváme vlažné a namáčíme si je v horkém džemu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!