Pečená perlička s citronem a šalotkovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
2 - 3 lžíce máslo
1 - 2 lžičky máslo
8 - 10 ks brambory
2 snítky rozmarýn
1 ks citron
500 g šalotka
2 - 3 lžíce ocet balzamico
mletý pepř
500 ml slepičí vývar
1 řapík řapíkatý celer
2 - 3 lžíce javorový sirup
1 ks perlička

Postup přípravy receptu

  1. Perličku podle potřeby očistíme - zbavíme případného peří. Omyjeme ji, osušíme a důkladně opepříme a osolíme zvenčí i zevnitř. Citron a řapíkatý celer omyjeme a rozpůlíme. Česnek oloupeme. Půlku citronu, řapíkatý celer, rozmarýn a česnek nacpeme do břišní dutiny perličky. Perličku uzavřeme nebo zpevníme gumičkou

  2. Rozehřejeme troubu na 190 °C (pekla jsem pečení s horkovzduchem). Perličku dáme do pekáče, vymačkáme na ni šťávu ze zbylé půlky citronu a pekáč zakryjeme alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a dáme na 30 minut péct. Zatím si oloupeme šalotky, očistíme brambory a opereme rozmarýn. Šalotky a brambory rozpůlíme. Po 30 minutách odstraníme alobal, lehce podlijeme, přidáme rozpůlené brambory, osolíme je, opepříme a společně pečeme dalších zhruba 30 minut

  3. V kastrůlku rozehřejeme většinu másla. Vsypeme rozpůlené šalotky, zakryjeme poklicí a na mírném ohni je za občasného míchání restujeme asi 15 - 20 minut. Podle potřeby lehce podléváme vývarem. Pak přidáme balzamikový ocet, javorový sirup a zvolna dále dusíme, až získáme karamelizovanou cibulku. Zhruba ještě 15 minut. Pokud chceme šalotky pevnější, dobu zkrátíme

  4. Na zbylém másle opražíme trochu mouky. Zalijeme zbylým vývarem a omáčku vaříme do zhoustnutí. Během vaření přidáme do omáčky na chvilku rozmarýn. Hustou omáčku vlijeme do karamelových šalotek, lehce osolíme a odstavíme

  5. Upečenou plněnou perličku vyjmeme, zakryjeme necháme ji asi 5 minut odpočinout. Brambory dáme ještě na chvíli do trouby, pokud je třeba. Odpočinutou perličku naporcujeme, náplň klidně vyhodíme

  6. Na nahřáté talíře rozdělíme porce pečené perličky, obložíme ji pečenými brambory a přidáme šalotkovou omáčku. Ihned podáváme. Podle chuti můžeme doplnit brokolicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!