Pečená jablka se skořicovým přelivem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.4 balíčku máslo
4 ks jablko
4 lžíce třtinový cukr
2 sklenky polosladké bíle víno
podle chuti
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Vezmeme jablka (co největší), pokud možno podzimní, moravská nebo česká. Golden delicious nejsou vhodná, spíše kyselejší.

  2. Rozpálíme troubu na 250 °C.

  3. Jablka rozpůlíme od stopky k pupíku, odstraníme jadřinec a dáme jen tak na sucho do trouby. Že jsou upečená poznáme podle toho, že se slupka začne nafukovat, praskat, loupat se, vyteklé šťávy nejprve utvoří v okolí jablek loužičky a když ty začnou černat, jablka jsou hotová.

  4. Vyndáme jablka z trouby a dáme chladnout do průvanu - naberou poživatelnou teplotu právě, když dokončíme omáčku.

  5. Nalijeme si sklenku vína a vypijeme ji.

  6. Rozpustíme v kastrolku máslo, cukr, posypeme skořicí a dobře rozmícháme. Poté, co se cukr rozpustí, nalijeme si druhou sklenku vína a pomalu ji nalijeme do kastrolku. Přeliv necháme ještě prohřát, potom naservírujeme jablka na talířky (po dvou polovinách) a důkladně přelijeme přelivem.

  7. Pečená jablka se skořicovým přelivem ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!