Pečená husa s červeným zelím recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
60 g slanina
1 lžíce sůl
1/2 lžičky sůl
300 ml vývar
ocet
1 ks cibule
1 ks cibule
1 lžíce kmín
1-2 šálky voda
1 ks husa
2 lžíce hladká mouka
1-2 lžičky hladká mouka
1 lžička drcený kmín
1 lžíce husí sádlo
1 sklenice červené sterilované zelí

Postup přípravy receptu

  1. Husu očistíme, křídla odřízneme, a husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a vložíme spolu odříznutými křídly na dno pekáče. Vše podlijeme šálkem vody a vložíme rošt, na který položíme husu prsy nahoru. Tekutina se nesmí dotýkat masa. Kůži propícháme jehlou a pekáč zakryjeme. Do pekáče bude při pečení odkapávat sádlo. Takto nemusíme husu otáčet, upeče se ze všech stran dozlatova. Husu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 3 až 4 hodiny, dokud nebudě měkká

  2. Hotovou husu vyjmeme z pekáče a větší část sádla slijeme. Zbývající výpek na sporáku přivedeme k varu a za občasného míchání necháme tekutinu zcela odpařit. Poté pilně vmícháme mouku a vše restujeme asi 1 - 2 minuty dozlatova. Takto připravenou směs podlijeme vodou nebo vývarem, vše řádně rozmícháme, teplotu snížíme a necháme zvolna vařit asi 15 minut na požadovanou hustotu. Nakonec šťávu z husy přecedíme do omáčníku

  3. Než se nám husa upeče, připravíme si červené zelí. Zelí i s nálevem vložíme do hrnce, přilijeme vodu tak, aby hladina dosahovala do výše zelí. Přidáme sůl a kmín a vše přivedeme k varu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a spolu se slaninou orestujeme na sádle dozlatova. Potom vše zaprášíme hladkou moukou, asi 1 - 2 minuty opékáme a následně touto směsí zahustíme zelí, které zvolna vaříme asi 20 minut. Hotové zelí podle chuti okyselíme octem a osladíme cukrem

  4. Pečenou husu rozdělíme na porce a podáváme s červeným sladkokyselým zelím. Štávu podáváme zvlášť v omáčníku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!