Ovocný dort s jahodami a vanilkovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g čerstvé jahody
těsto
5 ks vejce
150 g máslo
1 lžíce kakao
30 g škrob
130 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
140 g hladká mouka
0 lžiček kypřící prášek do pečiva
krém
mléko
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
podle potřeby
tuk na vymazání
lískové ořechy
mouka na vysypání
poleva
1 balíček červené dortové želé
na potření
2 lžíce nutela

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo ušleháme s třetinou cukru moučka a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme žloutky a šleháme do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do žloutkové hmoty. Mouku promícháme s kakaem, škrobem, práškem do pečiva a postupně za stálého míchání přidáme do dříve ušlehané hmoty.

  2. Těstem naplníme tukem vymazanou a moukou vysypanou koláčovou formu s okraji. Formu s těstem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C zhruba 30 minut. Korpus po vychladnutí vyklopíme.

  3. Během pečení si omyjeme jahody a necháme je okapat. Ze studeného mléka a pudinku bez vaření si podle návodu připravíme krém, ale s tím že dáme o 80 ml mléka méně, než udává návod. Vznikne nám tužší krém.

  4. Když máme korpus studený, namažeme ho nutelou, aby se korpus krémem nepromáčel. Potom naneseme vanilkový krém. Do něj klademe půlky jahod a zalijeme červenou dortovou želatinou, kterou jsme si udělali podle návodu na obalu. Ještě než želatina zcela zaschne, posypeme dort okolo okraje sekanými lískovými oříšky. Doba přípravy je bez doby pečení.

  5. Ovocný dort s jahodami a vanilkovým krémem podáváme k různým svátečním příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!