Oříškový perník recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

10 lžic olej
2 ks vejce
2 lžíce kakao
500 ml mléko
1 hrst rozinky
2 lžíce voda
2 lžíce med
200 g cukr krupice
120 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
500 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
100 - 120 g vlašské ořechy
1 hrst vlašské ořechy
hrubá mouka na vysypání
80 g Hera
1 balíček kypřící prášek do perníku

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka dáme 10 lžic oleje, 2 lžíce medu a na mírném ohni zahříváme, dokud se med nerozpustí. Necháme prochladnout

  2. Ořechy rozsekáme nadrobno tyčovým mixerem nebo umeleme. Zvlášť si nasekáme i hrstku ořechů na posypání polevy

  3. Mouku promísíme s cukrem, kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Do vychladlého mléka s medem rozkvedláme 2 vejce a přilijeme k mouce. Promícháme. Pak do těsta vmícháme namleté ořechy a hrst rozinek. Těsto nalijeme na hluboký, tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 minut dorůžova

  4. Příprava polevy: Do kastrůlku dáme 8 dkg Hery nebo másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vody a 120 g moučkového cukru. Za mírného ohřívání mícháme, dokud se ingredience nerozpustí a poleva nezíská hladkou konzistenci. Polevu pak ihned nalijeme na upečený perník, rozetřeme ji a ještě zatepla posypeme nasekanými oříšky

  5. Oříškový perník můžeme připravit i bez polevy, jen posypaný moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!