Oříškový koláč s krokantem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

40 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
160 g máslo
1 ks žloutek
160 ml mléko
250 g rozinky
250 g arašídy
6 lžic whisky
400 g hladká mouka
250 g sladká smetana
250 g přírodní cukr
30 g čerstvé droždí
250 g pekanové ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Mléko zahřejeme v hrnci. Mouku prosejeme do mísy, do středu vytvoříme důlek, nadrobíme kvasnice a přidáme do důlku. Vše polijeme rovnoměrně mlékem. Promícháme a dáme asi 20 minut kynout na teplé místo

  2. Do vykynuté směsi zapracujeme 60 g másla, cukr, sůl, vejce a žloutky. Vše vytvarujeme do tvaru koule, překryjeme a necháme kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí. Troubu předehřejeme na 200 °C

  3. Pekanové ořechy a rozinky nasekáme nahrubo. Zbylé máslo rozpustíme v hrnci s přírodním cukrem. Vmícháme smetanu a prohřejeme. K ostatnímu přimícháme nahrubo nasekané arašídy, směs rozinek, ořechů a whisky

  4. Těsto vyválíme na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto dáme vzniklou hmotu a pečeme v troubě na střední liště asi 30 minut

  5. Po vychladnutí nařežeme oříškový koláč s krokantem na trojúhelníčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!