Klasická smažená vepřová játra recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
strouhanka
2 lžíce mléko
hladká mouka
400 g vepřová játra
200 g domácí vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová játra odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky o tloušťce asi 5 mm. Je dobré dát játra asi na 15 minut do mrazáku, lehčeji se potom krájí

  2. Pokrájené plátky vepřových jater přímo nesolíme, aby neztvrdly. Plátky obalíme v mouce a potom ve vejcích, která jsme rozšlehali se solí a mlékem, nakonec je obalíme ve strouhance

  3. Obalená játra smažíme z obou stran do pěkné červeno-hnědé barvy v rozpáleném domácím vepřovém sádle anebo v rozpáleném oleji a dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku

  4. Klasická smažená vepřová játra servírujeme s brambory v jakékoliv úpravě a podáváme s domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami anebo s libovolným listovým salátem či domácí čalamádou

  5. Tato pochoutka je velmi oblíbená u nás a vyhledávaná a vzácná v Maďarsku, kde většina jater jde na export, případně se zpracovává na paštiky. Jinak játra výborně chutnají i za studena s dobrým domácím chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!