Ořechovo - bramborový nákyp recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
3 ks vejce
70 g máslo
800 g brambory
125 ml mléko
majoránka
1 ks cibule
1 lžíce mouka
kmín
100 g gouda
300 ml zeleninový vývar
mletý černý pepř
70-100 g lískové ořechy (mleté)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka v zeleninovém vývaru.

  2. Cibuli oloupeme a nasekáme. Goudu nastrouháme najemno. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Uvařené brambory scedíme a šťouchadlem rozmačkáme na kaši. Raději ji vložíme do větší mísy. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem, cibulí a majoránkou a vše vmícháme do bramborové kaše. Goudu smícháme s oříšky, moukou, špetkou soli, pepřem a kmínem podle chuti. Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Sníh navršíme na bramborovou kaší a sníh posypeme směsí sýru a oříšků. Teprve teď můžeme vše opatrně zamíchat.

  3. Nákypovou formu vymažeme asi 20 gramy másla. Zbytek másla nakrájíme na vločky. Formu naplníme bramborovou hmotou a rozložíme na ni vločky másla.

  4. Nákyp pečeme asi 45 minut a ihned jej servírujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!