Omáčka ze žluté cukety s fašírkou a novými brambory recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
sůl
1 ks vejce
500 ml mléko
1 ks cibule
cukr krystal
2 ks bobkový list
2 lžíce slunečnicový olej
1 lžíce hladká mouka
bílý vinný ocet
0,5 lžiček mletá sladká paprika
600 g nové brambory
125 ml hustá zakysaná smetana
čerstvě mletý černý pepř
1 svazek čerstvý kopr
sušená majoránka
slunečnicový olej na smažení
strouhanka na zahuštění
500 g žlutá cuketa
1 ks včerejší žemle
500 g mleté vepřové plecko

Postup přípravy receptu

  1. Žlutou cuketu omyjeme, osušíme, odkrojíme oba konce a nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostky a orestujeme na rozehřátém oleji do sklovita. Přidáme cuketu s malým přídavkem vody, osolíme, přidáme bobkové listy, mletou sladkou červenou papriku, promícháme a dusíme na al dente

  2. Hladkou mouku rozšleháme do hladka s kyselou smetanou a mlékem, zátřepku přidáme k cuketě a povaříme spolu asi 15 minut, poté vypneme plamen. Necháme chvíli odstát, dochutíme cukrem krystal a octem nebo citronovou šťávou, doladíme na příjemnou sladko-kyselou chuť. Na závěr vmícháme na jemno posekaný čerstvý kopr

  3. Nové brambory očistíme a uvaříme v osolené horké vodě doměkka

  4. Do mísy dáme mleté maso, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a sušenou majoránkou, přidáme prolisovaný česnek, vejce, ve vodě namočenou a vymačkanou žemli, dobře promícháme a zahustíme strouhankou na tvárnou hmotu. Ze směsi vytvarujeme pomocí vlhkých rukou fašírky, které usmažíme do červena na horkém oleji. Fašírky smažíme z obou stran

  5. Horkou omáčku ze žluté cukety nabereme do talířů, obložíme vařenými novými brambory a přidáme čerstvě usmažené fašírky. Tento rychlý a chutný letní oběd výborně chutná v horka i za studena. Pokud zůstanou fašírky od oběda, jsou velmi chutné i za studena s čerstvým doma upečeným chlebem jako chutná večeře.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!