Omáčka ze žluté cukety s fašírkou a novými brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 lžička sůl sůl 1 ks vejce 500 ml mléko 1 ks cibule cukr krystal 2 ks bobkový list 2 lžíce slunečnicový olej 1 lžíce hladká mouka bílý vinný ocet 0,5 lžiček mletá sladká paprika 600 g nové brambory 125 ml hustá zakysaná smetana čerstvě mletý černý pepř 1 svazek čerstvý kopr sušená majoránka slunečnicový olej na smažení strouhanka na zahuštění 500 g žlutá cuketa 1 ks včerejší žemle 500 g mleté vepřové plecko
Postup Omáčka ze žluté cukety s fašírkou a novými brambory
Postup přípravy receptu
-
Žlutou cuketu omyjeme, osušíme, odkrojíme oba konce a nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostky a orestujeme na rozehřátém oleji do sklovita. Přidáme cuketu s malým přídavkem vody, osolíme, přidáme bobkové listy, mletou sladkou červenou papriku, promícháme a dusíme na al dente
Hladkou mouku rozšleháme do hladka s kyselou smetanou a mlékem, zátřepku přidáme k cuketě a povaříme spolu asi 15 minut, poté vypneme plamen. Necháme chvíli odstát, dochutíme cukrem krystal a octem nebo citronovou šťávou, doladíme na příjemnou sladko-kyselou chuť. Na závěr vmícháme na jemno posekaný čerstvý kopr
Nové brambory očistíme a uvaříme v osolené horké vodě doměkka
Do mísy dáme mleté maso, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a sušenou majoránkou, přidáme prolisovaný česnek, vejce, ve vodě namočenou a vymačkanou žemli, dobře promícháme a zahustíme strouhankou na tvárnou hmotu. Ze směsi vytvarujeme pomocí vlhkých rukou fašírky, které usmažíme do červena na horkém oleji. Fašírky smažíme z obou stran
Horkou omáčku ze žluté cukety nabereme do talířů, obložíme vařenými novými brambory a přidáme čerstvě usmažené fašírky. Tento rychlý a chutný letní oběd výborně chutná v horka i za studena. Pokud zůstanou fašírky od oběda, jsou velmi chutné i za studena s čerstvým doma upečeným chlebem jako chutná večeře.