Ochucené kysané zelí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
1 ks jablko
1 ks mrkev
5 kuliček jalovec
500 g hlávkové zelí
6 kuliček celý černý pepř
3 kuličky celé nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nastrouháme na jemné nudličky a dáme do vhodné nekovové mísy.

  2. Zelí osolíme, vmícháme na hrubším struhadle nastrouhanou mrkev a jablko, přidáme nové koření, celý pepř a jalovec. Promícháme a po částech stlačujeme do velké sklenice. Zelní pěchujeme pěstí. Navrch položíme mikroténový sáček a na něj postavíme menší sklenici naplněnou vodou, která poslouží jako zátěž. Ochucené kysané zelí uložíme při pokojové teplotě a necháme kvasit asi 1 týden. Potom nádobu přendáme do prostředí s teplotou nižší než 15 °C a necháme dokvasit. Asi 5 týdnů. Hotové ochucené kysané zelí zavíčkujeme a uložíme v chladu od 0 °C do 10 °C. Nesmí však zmrznout!

  3. Ochucené kysané zelí podáváme jako přílohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!