Ochucené kysané zelí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 1 ks jablko 1 ks mrkev 5 kuliček jalovec 500 g hlávkové zelí 6 kuliček celý černý pepř 3 kuličky celé nové koření
Postup Ochucené kysané zelí recept
Postup přípravy receptu
-
Zelí nastrouháme na jemné nudličky a dáme do vhodné nekovové mísy.
Zelí osolíme, vmícháme na hrubším struhadle nastrouhanou mrkev a jablko, přidáme nové koření, celý pepř a jalovec. Promícháme a po částech stlačujeme do velké sklenice. Zelní pěchujeme pěstí. Navrch položíme mikroténový sáček a na něj postavíme menší sklenici naplněnou vodou, která poslouží jako zátěž. Ochucené kysané zelí uložíme při pokojové teplotě a necháme kvasit asi 1 týden. Potom nádobu přendáme do prostředí s teplotou nižší než 15 °C a necháme dokvasit. Asi 5 týdnů. Hotové ochucené kysané zelí zavíčkujeme a uložíme v chladu od 0 °C do 10 °C. Nesmí však zmrznout!
Ochucené kysané zelí podáváme jako přílohu.