Nesovická bábovka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
5 ks vejce
150 g máslo
4 lžíce rum
125 ml mléko
50 g rozinky
200 g cukr krupice
cukr moučka
500 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
125 ml smetana ke šlehání
50 g mandlové lupínky
1 balíček sušené droždí
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku, droždí, cukr, rozinky, mandle a citronovou kůru

  2. Žloutky vyšleháme s rozměklým máslem, rumem a smetanou do světlé pěny

  3. Do sypké směsi vlijeme teplé mléko a promícháme. Pak přidáme žloutkovou pěnu a opět vše vařečkou promícháme. Jako poslední do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. Těsto necháme v teple 30 minut kynout

  4. Bábovkovou formu vymažeme olej a vlijeme těsto, které stěrkou nahrneme od středu ke krajům

  5. Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 60 minut na 180 °C. 10 minut před dopečením bábovkovou formu zakryjeme kusem alobalu

  6. Nesovickou bábovku necháme ve formě částečně vychladnout, potom ji opatrně vyklopíme a bohatě posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!