Nehnětený chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1,5 lžička sůl
2 lžičky kmín
1,5 hrnek voda
3 hrnky hladká mouka
2 lžičky sušené droždí
2 hrstě semínka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve v míse zamícháme sypké suroviny, tedy hladkou mouku, sušené droždí, kmín a sůl. Po zamíchání nalijeme vodu a řádně rozmícháme, vznikne poměrně nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 8 - 12 hodin

  2. Poté těsto přemístíme na pomoučený vál a stěrkou nebo rukama od mouky roztáhneme na placku, cca 3 cm tlustou. Můžeme hustě posypat například oblíbenými semínky. Necháme 15 minut odpočívat a následně těsto složíme na třetiny jako balíček, ze všech stran směrem ke středu. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat jen tak na vále

  3. Zapneme troubu na 220 °C a vložíme do ní nahřát zapékací nádobu s poklicí (například kulatou skleněnou či litinovou zapékací mísu). Po 30 minutách přemístíme těsto přímo do horkého pekáčku, posypeme semínky, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut na 220 °C. Nakonec sundáme poklici a dopečeme 15 minut

  4. Po upečení už jen vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Chleba bez hnětení krájíme až po vychladnutí, aby se nesrazil.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!