Naše musaka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
4 ks brambory
150 ml mléko
1 ks cibule
150 ml smetana
1 lžíce mouka
4 ks rajče
2 ks lilek
4 plátky gouda
500 g mleté hovězí maso
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek také oloupeme a rozetřeme. Rajčata spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme na menší kousky.

  2. Dále dáme restovat na oleji cibuli a mleté maso, osolíme a přidáme nakrájená rajčata. Já dávám čerstvá rajčata, zdají se mi lepší než rajčata z konzervy. Podusíme asi 25 minut. Ke konci přidáme česnek. Oleje dávám opravdu jen kapku a cibuli nenechám zesklovatět, ale spíše jen lehce osmahnout.

  3. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na tenká kolečka. Lilek umyjeme, ale neloupeme, nakrájíme na silnější kola a ty naskládáme na pečící papír, mírně osolíme a dáme na 15 minut do trouby rozehřáté na nejvyšší stupeň, aby se lilek jakoby zapekl.

  4. Z oleje a mouky uděláme světlou jíšku, přilijeme smetanu a mléko. Necháme projít varem a přidáme sýr. Ještě tak 5 minut povaříme a odstavíme z plotny. Konzistence bešamelu má být řidší, kdyby to bylo moc husté, tak přilijeme mléko.

  5. Do zapékací mísy dáme na dno brambory a osolíme je. Na ně vrstvu mletého masa a na maso lilek. Pak opět vrstvu brambor, mleté maso, lilek a ukončíme vrstvou brambor.

  6. Musaku dáme péct asi na 1 hodinu do trouby předehřáté na 150 °C.

  7. Po hodině vytáhneme a zalijeme musaku bešamelem a ještě 30 minut zapékáme. Můžeme zvýšit teplotu v troubě na 200 °C. Nedávejte bešamel do zapékací mísy na začátku, není to ono. Speče se to a brambory zůstávají tvrdé.

  8. Naši musaku ihned po dopečení podáváme. Chutná výborně!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!