Nakládané zelí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 kg zelí
nálev
16 dkg sůl
0.8 l ocet
0.5 balíčku kmín
1 l voda
30 ks cukerin
1 lžička pyrosiřičitan draselný

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrouháme, zalijeme vřelým nálevem a hodinu za občasného promíchání necháme uležet. Pak přidáme kmín, opět promícháme a plníme sklenice až po vrch. Zelí pořádně napěchujeme, aby bylo ve sklenici co nejméně nálevu.

  2. Naložené zelí zavíčkujeme a uložíme. Zelí po celou dobu skladování zůstává křupavé a nehnědne.

  3. Takto připravené nakládané zelí se nemusí sterilovat, je sladkokyselé, proto se může bez dalšího dochucování podávat i jako zelný salát dochucený třeba cibulkou, koprem a jiným kořením či bylinkami. Pyrosiřičitan draselný, který k nakládání zelí používáme, běžně koupíme v drogerii.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!