Nakládaná kořenová zelenina recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0.5 kg celer 1 kg mrkev 0.8 kg petržel 1 ks bobkový list zálivka 5 dkg sůl 0 l ocet 1 l voda 23 dkg cukr krystal 8 kuliček celý černý pepř 5 kuliček celé nové koření
Postup Nakládaná kořenová zelenina recept
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu očistíme, okrájíme slupku a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse vše dobře promícháme. Připravíme si nálev. Vše smícháme a směs necháme přejít varem. Takto připravený a vychladlý nálev můžeme skladovat v dobře uzavřené láhvi několik měsíců.
Zeleninu napěchujeme do vymytých, horkou vodou vypařených sklenic, nejlépe od dětských přesnídávek. Zalijeme nálevem a navrch přidáme kávovou lžičku oleje. Hrdlo sklenice pečlivě otřeme čistou utěrkou a pevně uzavřeme. Kořenovou zeleninu zavařujeme 20 minut při 80 °C.
Nakládaná kořenová zelenina je vhodná pod masa, ale i do polévek.