Mřížkový dýňový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

270 g cukr
sůl
3 ks vejce
4 ks žloutek
350 g mouka
100 g rozinky
50 g krupice
2 kg dýně
1 lžíce mletá skořice
1 - 2 lžičky kypřící prášek
100 ml sójový olej
100 g vlašské ořechy
1 ks žloutek (potření)
vlašské ořechy (zdobení)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s kypřícím prášek a prosejeme do mísy. Přidáme žloutky, sójový olej, skořici, 120 g cukru a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici

  2. Dýni oloupeme, odstraníme semena a vláknitý vnitřek dýně. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Do hrnce nalijeme asi 250 ml vody, přivedeme k varu a přidáme nakrájenou dýni, kterou povaříme asi 10 minut doměkka. Zbytek tekutiny slijeme a dýni necháme vychladnout

  3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dvě třetiny těsta vyválíme na troše mouky tak, aby byl o trochu větší než plech. Plech vymažeme sójovým olejem a přeložíme do něj vyválený plát těsta. Aby se těsto peklo rovnoměrně, můžeme je zatížit luštěninami na pečícím papíru. Plech předpečeme v předehřáté troubě asi 15 minut

  4. Zatím nasekáme vlašské ořechy a pořádně je smícháme s cukrem, krupicí, rozinkami, vejci, špetkou soli a studenou dýní. Z přepečeného koláče odstraníme papír s luštěninami a potřeme jej směsí z dýně. Z poslední třetiny těsta vyválíme plát, který nakrájíme na proužky. Ty skládáme na koláč jako mřížku. Potřeme ji žloutkem a koláč ozdobíme vlašskými ořechy.

  5. Koláč dopékáme asi 45 minut při teplotě 180°C. Po vychladnutí jej krájíme na kousky a servírujeme

  6. Foto:Profimedia.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!