Moje domácí vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
200 g máslo
0 balíčků rozinky
200 g cukr moučka
1 kostka kvasnice
1 kg hladká mouka
2 kelímky zakysaná smetana
1 ks citronová kůra
1 balíček kypřící prášek do pečiva
podle potřeby
rum
mléko
na ozdobu
100 g mandle
50 g oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme 1 kg hladké mouky smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Přidáme cukr moučka, 3 žloutky, zakysané smetany, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, rozinky namočené v rumu, nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu, kvásek z mléka, kvasnic a cukru. Vypracujeme těsto a dáme kynout.

  2. Potom si těsto rozdělíme na 18 dílů, z kterých upleteme vánočky. Z tohoto receptu jsou 2 velké vánočky nebo 3 menší. Pletence při pletení mezi sebou potíráme bílkem a potom také celé vánočky potřeme na povrchu. Nakonec vánočky posypeme nasekanými ořechy a mandlemi.

  3. Vánočky pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200 °C, později teplotu snížíme.

  4. Domácí vánočku necháme vychladnout, lehce pocukrujeme, rozkrájíme a podáváme. Moje domácí vánočka podle tohoto receptu je opravdu povedená.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!