Mladá býčí kýta s divokou rýží recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 dl olivový olej
300 g zelené olivy
1 lžička indické kari
1 lžíce jemná sůl
600 g mladá býčí kýta
2 lžičky zelený drcený pepř
2 dl španělské sherry
300 g dlouhozrnná (divoká) neloupaná rýže
1 lžička drcený suchý tymián

Postup přípravy receptu

  1. Rýži probereme, dáme do 2 litrů vlažné a mírně osolené vody, necháme 20 minut.

  2. Kýtu nakrájíme přes vlákna příčně na 1 cm plátky. Jemně je naklepeme tupou stranou většího nože a vydatně opepříme zeleným drceným pepřem. Nesolíme. Maso vložíme do misky, přelijeme celým objemem sherry, vícekrát obrátíme a dáme do chladu.

  3. Olivy vypeckujeme a nakrájíme na kolečka.

  4. Rýži pořádně v hrnci zamícháme, zbylé obalové lupínky po navlhčení vyplavou na povrch, takže je lehce sebereme malým sítkem. Rýži scedíme. Dáme vařit 2 l vody. Když je voda vroucí, přidáme tymián, kari a sůl a vsypeme rýži. Vaříme 12 minut. Pak ochutnáme a necháme dovařit na skus. Doba vaření je dle kvality rýže optimálně 16 min. Uvařenou rýži scedíme, vmícháme olivy a uložíme do tepla.

  5. Plátky masa vkládáme na silně rozpálený olej v pánvi s rastrovaným dnem.Maximálně na 1minutu z každé strany. Uložíme do tepla, ale ne na savý papír. Maso totiž krásně pustí šťávu a savý papír ji vsáknul.

  6. Servírujeme s rýží, případně s oblíbeným salátem.

  7. Jako nápoj bych doporučil Sauvignon 2004 ze Znojemska.

  8. Recept je sice dlouhý,ale když se naučíte pracovat s divokou rýží,není to nic komplikované.Pro všechny co v kuchyni mají rádi něco nového.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!