Mille feuille recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

poleva
50 g máslo
200 g cukr krupice
200 ml smetana ke šlehání
náplň
25 g máslo
15 g solamyl
60 g žloutek
62 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
50 g smetana ke šlehání
10 g vanilkový pudink
250 ml plnotučné mléko
těsto
30 g cukr moučka
400 g listové těsto

Postup přípravy receptu

  1. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj do čtverce vyválené listové těsto 1,5 mm tlusté. Plát těsta vidličkou propícháme a také přikryjeme pečícím papírem. Položíme na něj druhý plech. To zabrání, aby se těsto zvedlo a nerovnoměrně nadouvalo. Pečeme v troubě na 220 °C asi 20 minut.

  2. Poté vyndáme z trouby a rozřežeme upečený plát na 18 obdélníků o stejné velikosti. Posypeme moučkovým cukrem a pak vrátíme do trouby na 3 až 4 minuty, aby cukr zkaramelizoval.

  3. Na krém si v hrnci svaříme mléko a vanilkový cukr. V oddělené misce smícháme žloutky, cukr, vanilkový pudinkový prášek a solamyl spolu. Do směsi přidáme 1/3 uvařeného mléka a dobře rozmícháme. Znovu přivedeme k varu zbývající mléko a do mléka nalijeme připravenou žloutkovo-pudinkovou směs. Stále směs mícháme nad plamenem, dokud pěkně nezhoustne. Hustý krém poté nalijeme do keramické či skleněné mísy a přikryjeme folií. Ujistíme se, že se folie dotýká povrchu krému. Zabráníme tak tvoření škraloupu na povrchu. Vychladlý krém dobře promícháme dohladka. Ušleháme si šlehačku do tuha a přidáme ji do vychladlého vanilkového krému.

  4. Krém přendáme do cukrářského sáčku a na obdélníček upečeného vychladlého těsta pokládáme krém. Přikryjeme dalším obdélníček a zase pokládáme krém a přikryjeme posledním obdélníčkem. Snažíme se dortíček trošku zatlačit, ale ne moc, aby nám krém z dortíčků nevylezl. Poté použijeme nůž namočený do vody a vyčuhující krém nožem na stranách pěkně zahladíme.

  5. Na polevu si v pánvi rozpustíme cukr, bez míchání, necháme ho zkaramelizovat a rozpustit. Přidáme máslo a smetanu, dobře promícháme a necháme vychladnout. Poté polevou natřeme horní pláty dortíčků. Mille feuille dáme ztuhnout do lednice.

  6. Mille feuille oodáváme pocukrované moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!