Čokoládový Sacher dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
6 ks vejce
180 g máslo
1 lžička rum
1/2 lžičky prášek do pečiva
145 g cukr moučka
150 g cukr krystal
180 g hladká mouka
400 g meruňková marmeláda
150 g smetana ke šlehání 33%
150 g čokoláda 70%
175 g čokoláda 70%

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si rozdělíme vajíčka na bílky do menší mísy a žloutky do větší mísy

  2. Bílky prošleháme zhruba půl minuty, poté pokračujeme ve šlehání za postupného přisypávání krystalového cukru. Jakmile na metle zůstává po vytažení pevná špička, přestaneme šlehat

  3. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Ve velké míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a zašleháme také změklé máslo. Poté přidáme i rozpuštěnou a téměř vychladlou čokoládu a lžičku rumu

  4. Do vyšlehané směsi vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, nakonec vmícháme opatrně i vyšlehaný sníh

  5. Těsto nalijeme do formy na dort či do ráfku založeným pečicím papírem, aby těsto nevyteklo. Zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 180 °C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme 30 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí

  6. Vychladlý korpus prořízneme podélně na dvě části, nejlépe zoubkovaným nožem, který je delší než samotný korpus. Ohřátou marmeládou potřeme rozkrojený korpus, poté přiklopíme zpět odkrojenou částí a ohřátou marmeládou potřeme dort seshora i ze stran a necháme vychladit

  7. Nakonec rozpustíme čokoládu v horké smetaně, rozmícháme a seshora polijeme dort touto čokoládovou polevou, pracujeme nejlépe na mřížce. Přebytkem čokolády můžeme ještě dort ozdobit

  8. Sacher dort necháme vychladit, nakrájíme na dílky a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!