Mexické zapečené brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- pár kapka olej špetka sůl 8 ks středně velký brambor omáčka 3 stroužky česnek špetka sůl 1-2 lžičky petrželka 1 dl mléko 1 ks cibule 1-2 dl kečup 1 konzerva kukuřice špetka chilli koření příloha 50 ml kysaná smetana různá zelenina na ozdobu 100-150 g strouhaný sýr
Postup Mexické zapečené brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Ranné brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na plátky (cca 0,5 - 1 cm velké). Oloupanou cibulku nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Brambory vložíme do vymaštěné zapékací mísy, osolíme a zakapeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě do poloměkka. Občas promícháme.
Na tuku zpěníme cibulku, přidáme slitou kukuřici a po krátkém smažení zalijeme kečupem a mlékem. Osolíme a ochutíme, alespoň 5 minut dusíme. Je-li omáčka příliš hustá, ještě prolijeme mlékem, v opačném případě přidáme kečup. Mírně osolíme, ochutíme. Množství chilli koření přidáme podle toho, jak moc máme rádi pálivé. Pokud ne, dáme chilli jen na špičku nože pro zvýraznění chuti, přidáme rozetřený česnek. Petrželku vmícháme naposled.
Na téměř upečené brambory nalijeme připravenou omáčku a posypeme navrch strouhaným sýrem. Necháme zapékat asi čtvrt hodiny.
Podáváme se zeleninovou oblohou a kysanou smetanou.
Obměna receptu: Při kojení jsem vynechala česnek, cibuli i chilli koření a omáčku dochutila grilovací kořenící směsí pro děti. Takhle si na tomto mexickém jídle z brambor pochutnala i naše starší dcera.