Mexické zapečené brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

pár kapka olej
špetka sůl
8 ks středně velký brambor
omáčka
3 stroužky česnek
špetka sůl
1-2 lžičky petrželka
1 dl mléko
1 ks cibule
1-2 dl kečup
1 konzerva kukuřice
špetka chilli koření
příloha
50 ml kysaná smetana
různá zelenina
na ozdobu
100-150 g strouhaný sýr

Postup přípravy receptu

  1. Ranné brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na plátky (cca 0,5 - 1 cm velké). Oloupanou cibulku nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.

  2. Brambory vložíme do vymaštěné zapékací mísy, osolíme a zakapeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě do poloměkka. Občas promícháme.

  3. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme slitou kukuřici a po krátkém smažení zalijeme kečupem a mlékem. Osolíme a ochutíme, alespoň 5 minut dusíme. Je-li omáčka příliš hustá, ještě prolijeme mlékem, v opačném případě přidáme kečup. Mírně osolíme, ochutíme. Množství chilli koření přidáme podle toho, jak moc máme rádi pálivé. Pokud ne, dáme chilli jen na špičku nože pro zvýraznění chuti, přidáme rozetřený česnek. Petrželku vmícháme naposled.

  4. Na téměř upečené brambory nalijeme připravenou omáčku a posypeme navrch strouhaným sýrem. Necháme zapékat asi čtvrt hodiny.

  5. Podáváme se zeleninovou oblohou a kysanou smetanou.

  6. Obměna receptu: Při kojení jsem vynechala česnek, cibuli i chilli koření a omáčku dochutila grilovací kořenící směsí pro děti. Takhle si na tomto mexickém jídle z brambor pochutnala i naše starší dcera.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!