Meruňkový koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
150 g máslo
50 g máslo
2 ks žloutek
meruňky
70 g cukr krupice
50 g cukr krupice
200 g hladká mouka
3 lžíce zakysaná smetana
1 lžička citronová kůra
60 g hrubá mouka
tuk na vymazání
100 g dětská krupička
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto si odvážíme všechny suroviny. Na vál dáme mouku, krupičku, cukr, plátky změklého másla, 2 žloutky, citronovou kůru, špetku soli a smetanu. Rukama vypracujeme trochu lepivější těsto, které necháme v chladu asi 30 minut odpočinout

  2. Mezitím si kulatou formu s odnímatelným dnem vymažeme a vysypeme. Kompotované meruňky necháme okapat. Pokud máme ovoce čerstvé, omyjeme a vypeckujeme. Meruňky nakrájíme na menší proužky. Z hrubé mouky, cukru a másla pomocí prstů rozdrobíme drobenku

  3. Těsto vyválíme na velikost formy, případně ho roztáhneme až na plechu. Vyzvedneme okraje. Těsto poklademe meruňkami, posypeme drobenkou a dáme péct do středně vyhřáté trouby, až je koláč růžový

  4. Meruňkový koláč s drobenkou necháme trochu vychladnout, nakrájíme a ještě teplý podáváme. Je skvělý i se švestkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!