Meruňkový džem s gelfixem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1,1 kg meruňky
350 g cukr krystal
150 ml pomerančová šťáva
1 balení gelfix

Postup přípravy receptu

  1. Zdravé a pěkné pevné meruňky omyjeme, ale neloupeme, vypeckujeme, překrojíme na poloviny a každou polovinu pokrájíme na malé kousky. Pokrájené meruňky rozdělíme na poloviny a jednu polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši

  2. Malé kousky meruněk dáme do hrnce, přidáme meruňkovou kaši, přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme cukr krystal, přisypeme balení gelfixu, promícháme a přivedeme do varu. Vaříme prudkým varem 3 minuty a potom vypneme plamen

  3. Vysterilizované sklenice naplníme horkým džemem s kousky meruněk a uzavřeme víčkem. Naplněné sklenice obrátíme nahoru dnem a necháme odstát 5 minut v této poloze, aby se mezi víčkem a obsahem džemu ve sklenici vytvořilo vakuum. Sklenice obrátíme zpět, necháme vychladnout a odložíme na polici do spíže

  4. Meruňkový džem s gelfixem podáváme podle chuti na chlebu nebo různém pečivu. Jde o velmi rychlou a jednoduchou přípravu mimořádně chutného meruňkového džemu s kousky meruněk, který není přeslazený a má příjemně kyselou chuť


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!