Meruňkový dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 ks vejce
1 ks vejce
80 g máslo
200 g smetana
voda
90 g cukr krystal
100 g cukr krystal
1 lžíce cukr krystal
250 ml bílé víno
200 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
1 lžička kypřící prášek do pečiva
1 sklenice kompotované meruňky
mouka na vysypání
1 balíček vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Máslo utřeme s cukrem a vejcem. Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme do krému a vypracujeme hladké těsto. Rozevírací formu vymažeme, vysypeme a naplníme těstem

  2. Okapané meruňky rozložíme na těsto. Kompotovou šťávu doplníme do 500 ml vodou. Trochu šťávy odebereme a rozpustíme v ní cukr a pudinkový prášek. Zbylou šťávu uvedeme do varu, vlijeme rozpuštěný pudink s cukrem a za stálého míchání opět uvedeme do varu a ihned stáhneme ze sporáku. Horkým pudinkem zalijeme meruňky

  3. Dort pečeme při 190 °C asi 40 minut

  4. Mezitím připravíme polevu. Oddělíme vejce. Smícháme žloutky, cukr, smetanu a víno. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce zapracujeme do vaječné směsi

  5. Upečený dort vyjmeme z trouby a rovnoměrně na něj rozetřeme polevu. Dort dáme znovu do trouby a pečeme ještě 15 - 20 minut

  6. Po upečení necháme meruňkový dort zchladnout, je vhodné nechat ho pár hodin v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!