Medová šunka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička solamyl
100 ml mléko
100 ml voda
2 lžičky med
20 dkg vepřový bůček
80 dkg libové vepřové maso
25 g praganda
podle chuti
koření

Postup přípravy receptu

  1. Libové vepřové maso (plecko, kýtu) nakrájíme na kostičky asi 2 cm velké. Do vody s mlékem přidáme med, lžičku solamylu, ochutíme pragandou a pořádně promícháme. Směs můžeme dochutit kořením (country koření, steakové, mexické), ale opravdu opatrně, aby to nepřekrylo chuť medové šunky.

  2. Vepřový bůček rozemeleme, smícháme s kostkami masa, zalijeme připravenou směsí koření a propracujeme nejlépe rukama, až se vytvoří mazlavá směs. Postup je dost pracný, trvá to 15 - 20 minut.

  3. Připravenou směsí naplníme sáček, vložíme do šunkovaru, pořádně upěchujeme a případně poklepem vyženeme vzduchové bubliny. Šunkovar uzavřeme, vložíme do lednice a na dva dny na něj zapomeneme.

  4. Po dvou dnech dáme medovou šunku vařit do hrnce s vodou při teplotě do 80 °C. Já vařím dvě a půl hodiny a je prakticky hotovo. Šunku necháme vychladnout, dáme na nějaký čas do ledničky, teprve potom vyndáme a začneme krájet.

  5. Medovou šunku podáváme podle chuti s čerstvým chlebem nebo pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!