Mandlová štola recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
250 g máslo
200 g máslo
50 ml rum
1/2 lžičky skořice
200 g rozinky
1 kostka droždí
50 g cukr krupice
1/4 lžičky kardamon
1 balíček vanilkový cukr
300 g hladká mouka
2 lžičky citronová kůra
200 g polohrubá mouka
1/4 lžičky muškátový květ
100 ml vlažné mléko
2 lžičky pomerančová kůra
100 g strouhané loupané mandle
50 g sekané loupané mandle
1/4 lžičky drcené nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Náplň si připravíme večer před pečením. Přísady promícháme, uzavřeme do nádoby a dáme do ledničky. Druhý den náplň necháme okapat

  2. Rozdrobené droždí s cukrem rozpustíme v mléce. Přidáme 200 g hladké mouky a vypracujeme těsto. Kvásek necháme vykynout přikrytý na teplém místě, dokud povrch nezačne praskat

  3. Kvásek promícháme se zbylou moukou, vejci, rozpuštěným máslem, solí, kořením a nakonec vmícháme náplň. Těsto necháme asi 60 minut kynout

  4. Pak z těsta vytvarujeme štolu, kterou necháme 15 minut odpočívat ve vymazaném pekáčku nebo formě na štolu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut, přičemž asi 10 minut před dopečením štolu pomažeme rozpuštěným máslem (polovinou množství)

  5. Hotovou mandlovou štolu potřeme zbylým rozpuštěným máslem, lehce pocukrujeme (moučkovým cukrem, případně smíchaným moučkovým a vanilkovým cukrem) a necháme vychladit. Vychladlou mandlovou štolu znovu bohatě posypeme moučkovým cukrem

  6. Mandlovou štolu pečeme maximálně týden před Vánocemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!