Malé bochánky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
sůl
100 g máslo
4 ks žloutek
250 ml mléko
1 kostka droždí
100 g cukr krupice
citronová kůra
500 g polohrubá mouka
muškátový květ
na potření
1 ks žloutek
na ozdobu
50 g mandle

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem, žloutek na potření rozšleháme s pár kapkami vody.

  2. Z třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek, který necháme vzejít.

  3. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme vykynutý kvásek, jemně osolenou mouku, zbylé vlažné mléko, muškátový květ a citronovou kůru. Vypracujeme poněkud tužší těsto, které necháme pod utěrkou na teplejším místě kynout.

  4. Po vykynutí znovu důkladně propracujeme, nakrájíme na kousky a tvarujeme malé bochánky, které skládáme na připravený plech. Děláme větší mezery, neboť bochánky hodně nabudou.

  5. Vršky bochánků z vrchu nastřihneme do čtverce, potřeme rozšlehaným žloutkem a ozdobíme půlkami oloupaných mandlí.

  6. Malé bochánky pečeme dozlatova a podáváme nejlépe s čerstvým mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!