Malé bochánky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto sůl 100 g máslo 4 ks žloutek 250 ml mléko 1 kostka droždí 100 g cukr krupice citronová kůra 500 g polohrubá mouka muškátový květ na potření 1 ks žloutek na ozdobu 50 g mandle
Postup Malé bochánky recept
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem, žloutek na potření rozšleháme s pár kapkami vody.
Z třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek, který necháme vzejít.
Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme vykynutý kvásek, jemně osolenou mouku, zbylé vlažné mléko, muškátový květ a citronovou kůru. Vypracujeme poněkud tužší těsto, které necháme pod utěrkou na teplejším místě kynout.
Po vykynutí znovu důkladně propracujeme, nakrájíme na kousky a tvarujeme malé bochánky, které skládáme na připravený plech. Děláme větší mezery, neboť bochánky hodně nabudou.
Vršky bochánků z vrchu nastřihneme do čtverce, potřeme rozšlehaným žloutkem a ozdobíme půlkami oloupaných mandlí.
Malé bochánky pečeme dozlatova a podáváme nejlépe s čerstvým mlékem.