Makový závin jako od babičky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
40 g máslo
4 lžíce rum
2 ks žloutek
250 - 300 ml mléko
350 ml mléko
2 lžíce rozinky
1 ks citron
1 balíček droždí
40 g cukr krupice
50 g piškoty
200 g mák
1 lžíce cukr krystal
550 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve založíme kvásek. Do 1 lžíce vlažného mléka rozdrobíme droždí a rozmícháme se lžící mouky a lžící cukru. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut stát

  2. Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme kvásek a důkladně zpracujeme v těsto. Mísu zabalíme do utěrky a necháme hodinu na teplém místě kynout

  3. Než těsto vykyne, připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák a chvíli povaříme. Stáhneme z ohně a vmícháme cukr. Jakmile mák vychladne, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, rozdrobené či rozemleté piškoty a rozinky předem namočené v rumu

  4. Těsto rozdělíme na dvě části a postupně je rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Na oba pláty rozdělíme a rovnoměrně rozetřeme makovou náplň a zavineme tak, aby spoj zůstal dole. Závin se tak při pečení neotevře. Necháme dalších 20 minut kynout. Záviny na povrchu nařízneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut

  5. Makový závin jako od babičky necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Komu přijde málo sladký, může si jej ještě pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!