Makový koláč s drobenkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 80 g máslo 250 ml mléko 1 kostka droždí 80 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 500 g hladká mouka drobenka 100 g máslo 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 200 g hladká mouka náplň 80 g máslo 0.5 lžičky skořice 125 ml mléko 1 hrst rozinky 125 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 500 g mletý mák
Postup Makový koláč s drobenkou recept
Postup přípravy receptu
-
Droždí, lžíci cukru a třetinu vlažného mléka smícháme a necháme vykynout kvásek. Smícháme mouku s cukrem, uděláme důlek a vyklepneme vejce. Přidáme špetku soli, zbylé mléko a kvásek. Vařečkou promíchneme a přilijeme rozehřáté máslo. Znovu důkladně promícháme a vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které necháme v teple asi 30 - 35 minut kynout.
Mák přelijeme horkou vodou, jen tolik, aby byl ponořen a necháme jej 3 - 5 minut nabobtnat. Přisypeme cukr, vanilkový cukr i skořici a promícháme. Přidáme změklé máslo i teplé mléko a dobře promícháme.
Na drobenku smícháme změklé máslo, mouku a oba druhy cukru.
Těsto na makový koláč rozválíme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme makovou náplní, posypeme rozinkami (můžeme je předem naložit do rumu) a drobenkou.
Makový koláč s drobenkou pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 25 minut na 180 °C.