Makový koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
80 g máslo
250 ml mléko
1 kostka droždí
80 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
drobenka
100 g máslo
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
200 g hladká mouka
náplň
80 g máslo
0.5 lžičky skořice
125 ml mléko
1 hrst rozinky
125 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
500 g mletý mák

Postup přípravy receptu

  1. Droždí, lžíci cukru a třetinu vlažného mléka smícháme a necháme vykynout kvásek. Smícháme mouku s cukrem, uděláme důlek a vyklepneme vejce. Přidáme špetku soli, zbylé mléko a kvásek. Vařečkou promíchneme a přilijeme rozehřáté máslo. Znovu důkladně promícháme a vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které necháme v teple asi 30 - 35 minut kynout.

  2. Mák přelijeme horkou vodou, jen tolik, aby byl ponořen a necháme jej 3 - 5 minut nabobtnat. Přisypeme cukr, vanilkový cukr i skořici a promícháme. Přidáme změklé máslo i teplé mléko a dobře promícháme.

  3. Na drobenku smícháme změklé máslo, mouku a oba druhy cukru.

  4. Těsto na makový koláč rozválíme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme makovou náplní, posypeme rozinkami (můžeme je předem naložit do rumu) a drobenkou.

  5. Makový koláč s drobenkou pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 25 minut na 180 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!