Makový jablkáč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
100 g cukr
1 špetka sůl
250 g máslo
2 ks žloutek
0.5 balíčku prášek do pečiva
2 lžíce kysaná smetana
400 g míchaná mouka
náplň
1 kg jablko
mletá skořice
citronová kůra
150 g mletý mák
na ozdobu
cukr moučka
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do hladké mouky pokrájíme máslo. Přidáme cukr, žloutky, sůl, prášek do pečiva a tolik smetany, aby těsto bylo poddajné a dalo se dobře rozválet. Těsto odložíme na chladné místo a připravíme si náplň.

  2. Jablíčka oloupeme, nastrouháme a smícháme s cukrem a mletým mákem. Přidáme podle chuti trochu skořice a citronovou kůru.

  3. Polovinu těsta rozválíme. Dáme na mírně vymazaný plech a pokryjeme makovou náplní. Rozválíme druhou půlku těsta a náplň jím pokryjeme. Celý jablkáč propícháme vidličkou a dáme do rozehřáté trouby upéct.

  4. Hotový makový jablkáč posypeme cukrem s vanilkou a ještě teplý nakrájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!