Makový a ořechový závin recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 lžíce olej
2 ks vejce
2 lžíce rum
0,1 l mléko
0,1 l mléko
3 dl mléko
3 lžíce cukr moučka
15 dkg cukr moučka
15 dkg cukr moučka
1 balení kvasnice
0,5 kg hladká mouka
1 lžíce citronová šťáva
30 dkg vlašské ořechy
30 dkg mletý mák
1 balení kypřící prášek do pečiva
1 lžíce citronová štáva
1 lžíce citronová štáva

Postup přípravy receptu

  1. Na kvásek smícháme 0,3 l vlažného mléka, 3 lžíce cukru moučka a kostku kvasnic. Necháme kynout přímo v míse od robota. Až je kvásek trochu zvednutý, tak do kvásku začneme vmíchávat 1 celé vejce, 1 žloutek (bílek necháme na potření před pečením), 2 lžíce oleje a špetku soli

  2. Pak postupně po lžících přidáme 0,5 kg hladké mouky, do které jsme zamíchali prášek do pečiva a lžíci citronové šťávy a vymícháme těsto. Mouka se může přidat tak, aby těsto bylo nelepivé. Těsto necháme kynout cca 1 - 1,5 hodiny

  3. Na ořechovou náplň spaříme 30 dkg mletých ořechů horkým mlékem (cca 0,1 l), které ale přidáváme po lžících, až jsou ořechy vlhké, ne mokré, pak přidáme 2 lžíce rumu, 1 lžíci citronové šťávy a 15 dkg cukru a mícháme, až je náplň hladká

  4. Na makovou náplň spaříme 30 dkg mletého máku horkým mlékem (cca 0,1 l), které ale přidáváme po lžících, až je mák vlhký, ne mokrý, pak přidáme 1 lžíci citronové šťávy a 15 dkg cukru a mícháme, až je náplň hladká

  5. Podle receptu připravíme 4 nohavice - motance. Jedna náplň má být na 2 nohavice. Před pečením se nechá závin asi 20 minut na plechu ještě kynout. Je možné jako variantu udělat motance jen 3 a jen s jednou náplní, aby té náplně nebylo tak moc a záviny nebyly tak syté

  6. Záviny pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, ale musíme hlídat, trouby se mohou lišit

  7. Makový a ořechový závin podáváme jako vláčný moučník k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!