Maková buchta z židovské pekárny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4 g sůl
1 ks vejce
225 g máslo
20 g med
115 g cukr krupice
340 g hladká mouka
3 g vanilkový extrakt
drobenka
28 g máslo
12 g med
28 g cukr krupice
55 g polohrubá mouka
náplň
100 ml voda
45 g med
90 g cukr krupice
1 lžička citronová kůra
175 g mletý mák
35 g meruňkový džem

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto smícháme máslo, med a cukr. Přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Po lžících přidáváme mouku. Těsto ochutíme vanilkou a stále mícháme, dokud není těsto hladké. Z těsta uděláme placku 5 cm tlustou, zabalíme do folie a necháme přes noc v lednici.

  2. Na náplň smícháme mák, cukr, citronovou kůru a vodu. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme směs jen tak bublat asi 15 minut. Podle potřeby přidáváme vodu. Konečným výsledkem by měla být hladká pasta, ne příliš vodnatá. Nakonec přidáme džem a med.

  3. Na drobenku (neboli streusel) rozdrobíme máslo a med do mouky a cukru.

  4. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vyválíme těsto a položíme na plech vyložený pečícím papírem, těsto několikrát propícháme vidličkou a dáme péct na 20 minut. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, pomažeme makovou směsí a posypeme drobenkou. Makovou buchtu dáme do trouby péct na dalších 20 - 30 minut, dokud drobenka nebude zlatá. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

  5. Makovou buchtu z židovské pekárny nakrájíme na malé obdélníčky a podáváme s bílou kávou, čajem či mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!