Maková buchta z židovské pekárny recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4 g sůl 1 ks vejce 225 g máslo 20 g med 115 g cukr krupice 340 g hladká mouka 3 g vanilkový extrakt drobenka 28 g máslo 12 g med 28 g cukr krupice 55 g polohrubá mouka náplň 100 ml voda 45 g med 90 g cukr krupice 1 lžička citronová kůra 175 g mletý mák 35 g meruňkový džem
Postup Maková buchta z židovské pekárny recept
Postup přípravy receptu
-
Na těsto smícháme máslo, med a cukr. Přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Po lžících přidáváme mouku. Těsto ochutíme vanilkou a stále mícháme, dokud není těsto hladké. Z těsta uděláme placku 5 cm tlustou, zabalíme do folie a necháme přes noc v lednici.
Na náplň smícháme mák, cukr, citronovou kůru a vodu. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme směs jen tak bublat asi 15 minut. Podle potřeby přidáváme vodu. Konečným výsledkem by měla být hladká pasta, ne příliš vodnatá. Nakonec přidáme džem a med.
Na drobenku (neboli streusel) rozdrobíme máslo a med do mouky a cukru.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Vyválíme těsto a položíme na plech vyložený pečícím papírem, těsto několikrát propícháme vidličkou a dáme péct na 20 minut. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, pomažeme makovou směsí a posypeme drobenkou. Makovou buchtu dáme do trouby péct na dalších 20 - 30 minut, dokud drobenka nebude zlatá. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Makovou buchtu z židovské pekárny nakrájíme na malé obdélníčky a podáváme s bílou kávou, čajem či mlékem.