Losos s květákem v bešamelové omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
400 ml mléko
100 g ementál
1 ks květák
mletý pepř
muškátový oříšek
olivový olej na smažení
čerstvé bylinky
máslo na vymazání
50 g špaldová mouka
130 g filet lososa
150 g cheddar

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky, opláchneme vodou a 5 minut povaříme v osolené vodě. Vodu slijeme a květák necháme stát bokem. Filet z lososa zprudka z obou stran opečeme na olivovém oleji. Cheddar a ementál nastrouháme

  2. V menším hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání necháme udělat jíšku. Nepřestáváme míchat a pomalu vlijeme mléko, chvíli povaříme a nakonec nasypeme nastrouhané sýry. Mícháme, dokud se sýry nerozpustí a všechny suroviny nespojí. Bešamelovou omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Lososa natrháme na kousky a vmícháme do omáčky

  3. Zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní povařený květák. Květák přelijeme bešamelovou omáčkou a dáme na 20 minut zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C

  4. Lososa s květákem v bešamelové omáčce podáváme s vařenými či jinak upravenými brambory. Můžeme posypat čerstvými bylinkami (třeba oreganem).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!