Losos s květákem v bešamelové omáčce recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 50 g máslo 400 ml mléko 100 g ementál 1 ks květák mletý pepř muškátový oříšek olivový olej na smažení čerstvé bylinky máslo na vymazání 50 g špaldová mouka 130 g filet lososa 150 g cheddar
Postup Losos s květákem v bešamelové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky, opláchneme vodou a 5 minut povaříme v osolené vodě. Vodu slijeme a květák necháme stát bokem. Filet z lososa zprudka z obou stran opečeme na olivovém oleji. Cheddar a ementál nastrouháme
V menším hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání necháme udělat jíšku. Nepřestáváme míchat a pomalu vlijeme mléko, chvíli povaříme a nakonec nasypeme nastrouhané sýry. Mícháme, dokud se sýry nerozpustí a všechny suroviny nespojí. Bešamelovou omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Lososa natrháme na kousky a vmícháme do omáčky
Zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní povařený květák. Květák přelijeme bešamelovou omáčkou a dáme na 20 minut zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C
Lososa s květákem v bešamelové omáčce podáváme s vařenými či jinak upravenými brambory. Můžeme posypat čerstvými bylinkami (třeba oreganem).