Losos s hráškovým pyré recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 lžíce olej
sůl
2 - 3 lžíce máslo
4 plátky citron
100 g šalotka
2 lžíce citronová šťáva
100 - 150 ml zeleninový vývar
400 g mražený hrášek
mletý černý pepř
250 ml smetana 33%
4 porce losos s kůží á 200 g

Postup přípravy receptu

  1. Porce lososa očistíme, osolíme a kůži 2 - 3 řezy nakrojíme (pouze kůži, nikoliv maso). V misce prošleháme citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. V takto připravené omáčce promneme porce lososa a necháme v chladu asi 20 minut odležet

  2. Mezitím si připravíme hráškové pyré. Šalotku oloupeme nasekáme najemno a necháme na lžíci másla zesklovatět. Pak přidáme hrášek, krátce orestujeme a vše podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a zvolna povaříme doměkka. Měkký hrášek rozmixujeme, podle potřeby zředíme vývarem a nakonec pyré propasírujeme přes síto

  3. Na zahřáté pánvi pečeme lososa nejdříve kůží dolů dozlatova. Až ryba z boku zbělá do výše asi 1,5 cm, lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 minut. Pak do pánve přidáme 2 lžíce čerstvého másla, které necháme rozpustit a ještě vše asi minutu prohřejeme. Ryba tím získá velmi dobrou chuť

  4. Upečeného lososa rozdělíme na nahřáté talíře, pokapeme máslem, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s hráškovým pyré, ale chutná i s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!